Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Németh Zoltán: Sakk kezdőknek

2.900 Ft
Menny.:db
Nem értékelt
Szállítási díj: 1.500 Ft
Várható szállítás: 2021. május 19.

Közel két évtizedes edzői pályafutásom során számtalanszor beszélgettem edzőtársaimmal arról, hogy ki mit és hogyan tanítana egészen kicsi gyerekeknek vagy abszolút kezdőnek. Ismerőseim többször kérdeztek: tudnék-e ajánlani olyan könyvet, amiből elsajátíthatnák az alapokat, esetleg megismernének egyszerű, szórakoztató feladványokat. Hazamentem és gondolkoztam, vajon mit ajánljak? Vagy ha én oktatnék kicsiket, vajon ahhoz milyen könyvet használnék?

   Fiatal edzőként azért nem foglalkoztam ezzel a kérdéssel, mert az akkori tanítványaim már valamennyien rendelkeztek alapokkal. A feladatom az volt hogy ezekre az alapokra építkezzek. Több gyereket is oktattam Tapolcán a 80-as évek elején. Abban az időben itt töltöttem sorkatonai szolgálatomat, s a Mereszjev SE utánpótlás-nevelése virágkorát élte. Országos korosztályos bajnokokat neveltünk ki, akik felnőtt játékosként is sikert sikerre halmoztak. Ennek a sakkműhelynek a legsikeresebb tagja Mádl Ildikó sokszoros olimpikonunk, többszörös magyar bajnok, aki ma is a magyar női sakkozás erőssége.   

   Itt ismertem meg tanítványként későbbi feleségemet - Csom Etelkát -, aki 1983-ban volt felnőtt magyar bajnok, jelenleg az egyik legerősebb hazai női levelezési sakkozó. Nagy családot szerettünk volna, négy gyerekig meg sem álltunk. Ahogy nőttek a gyerekek, kezdtek érdeklődni a sakk iránt.

     Mit tanítsak meg először egy 5-6 éves gyereknek? Milyen feladatokkal tudnám ébren tartani az érdeklődését? Be kell vallanom, abban az időben tudatosult bennem, hogy nincs  tapasztalatom  kezdők  oktatásában. A saját bőrünkön kellett megtanulni mit, és hogyan. Fokozatosan gyűlt az anyag, s próbáltam rendszerezni és elraktározni az idevonatkozóakat. A legnagyobb lányunk azóta korosztályában az egyik legerősebb - asztaliteniszező lett. A korban utána következő lányunk 5 évvel fiatalabb, s neki már ez a felhalmozott anyag jó szórakozást jelent a mai napig. Ő most 9 és fél éves, s bekerült a korosztályában az országos döntőbe - sakkban. Már a 6 éves és a 3 és fél éves lányunk is gyakran hív  sakkozni, ők is rendszeresen "vernek". Ez a jelen, melyet mindenképpen sikerként értékelek. Úgy gondolom ehhez nagyban hozzájárult, hogy az idők folyamán sikerült nekem is megtanulnom kezdőkkel és pici gyerekekkel játszani. Most már tudom:  mit, és hogyan.

     Ezeket a tapasztalataimat foglaltam össze ebben a könyvben, bízva abban, hogy ezzel talán másnak is tudok olyan élményt nyújtani, mint a lányainknak.

Budapest, 1999. január

Németh  Zoltán
nemzetközi mester

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.