Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szlobodan Mirkovics: Sakkiskola 4.

3.800 Ft
Menny.:db
Várható szállítás: 2024. április 17.

Szlobodan Mirkovics: Sakkiskola 4.

A SZERZŐ  ELŐSZAVA

A “Sakkiskola – 4” a már jól ismert és bevált sorozat újabb állomása, minden fejlődni vágyó  sakkozó részére. A tanítványokkal való sokéves foglalkozás gyümölcse, ezért külön örömet jelent számomra hogy az 1. rész angol nyelven (Chess School) még 2005-ben jelent meg az akkori, Herceg Novi-ban rendezett korosztályos Európa-bajnokságon. Ez egyben az EB-k első hivatalos tankönyve volt, amit követett a 2. és a 3. könyv is 2006, illetve 2008-ban.

E legújabb könyv felépítése megegyezik az előzőekhez – 3 fő részból áll: végjátékok – itt konkrétan olyan vegyes végjátékokat tárgyalunk, ahol a bástya a legerősebb tiszt a táblán. Vázolva vannak az alapvető játékelvek és játéktervek és kijavításra kerültek egyes ismert elemzések, amelyek a sakkirodalom korábbi kiadásaiban tévesen voltak levezetve.

A második rész a “Kombinációk csodálatos világa”, melyben egy Botvinnik-definíción alapuló új felosztást ismerhetünk meg, az áldozott anyagból kifolyólag. Sok tiszt- és gyalogáldozattal tarkított kombinációt ismertetünk, egyes klasszikus kombinációkat újra kielemeztünk.

A harmadik rész a Stratégiai motívumok – itt a középjáték egy új felosztását ismertetjük, ami által gyakorlatilag minden állás osztályozható. Például, az első csoport a Királyindiai védelemből fakadó könnyűtisztek játékát mutatja be. A következő csoport olyan középjáték-típust ismertet, ahol a nehéztisztek mellett 1–1 könnyűtiszt található, stb… Az alapvető játékelvek ismertetése során, a játékos gyakorlati választ és útmutatást kap a megnyitás után létrejövő középjáték kezelésére.

Külön öröm számomra, hogy ezzel az új könyvvel tovább folytatódik az együttműködés az korosztályos Európa-bajnokságok szervezőivel. Most az ismert bolgár nyaralóhely, Albena lesz a házigazda. Bulgária nagy sakk-kultúrával és hagyománnyal rendelkező ország – csak egyet említsünk: két világbajnoka is van (Antoaneta Sztefanova és Veszelin Topalov) és ilyesmivel kevés sakkhatalom dicsekedhet. Egy kis túlzással leszögezem hogy van ebben a tényben valami szimbolikus is –  az előttünk álló könyv egyáltalán nem könnyű a tanulmányozásra, ezért talán Bulgária a legmegfelelőbb “terep” hogy bemutatja Európának.


Formátum: B5
Terjedelem: 189 oldal
Kötés: puhaborítású

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.